
Szkolenie pn. „Jak żyć zdrowo i nie szkodzić środowisku – żywność”
W Koło Gospodyń Wiejskich ALE BABKI Boduszewo zorganizowaliśmy 16 czerwca br. kolejne ekoszkolenie pn. „Jak żyć zdrowo i nie szkodzić środowisku – żywność”.
Rozmawialiśmy o wpływie naszych nawyków żywieniowych na środowisko, w tym o takich zjawiskach jak: deforestacja związana z uprawą roślin użytkowych. Wszystkich poruszyła ostatnia decyzja rządu Indonezji, który zezwolił na wycinkę lasu pierwotnego wielkości Belgii pod uprawę trzciny cukrowej i ryżu 🌾.
Ekolodzy wprost mówią o strefie śmierci ☠️. Niestety, największą odpowiedzialność za wycinkę lasów ponoszą kraje wysoko rozwinięte, bo to one konsumują najwięcej oleju palmowego, kawy ☕, czekolady 🍫 czy mięsa 🍖. W tych samych krajach marnuje się też najwięcej żywności.
Dopóki nie zmienimy naszego stylu życia, przyzwyczajeń i stosunku do konsumpcji 🛒, ochrona środowiska będzie fikcją 🫥🌱.
#ekoszkolenie #świadomakonsumpcja #stopdeforestacji #niemarnujjedzenia #ochronasrodowiska #ALEBABKI #NOWEFIO
📌 Szkolenie zostało zrealizowane w ramach projektu „EkoEko – ekologicznie i ekonomicznie”, sfinansowanego ze środków @narodowyinstytutwolnosci – w ramach rządowego programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021–2030” @Minister do spraw Społeczeństwa Obywatelskiego”.